Településeinkről

 

Monor - a fejlődő város

A Budapesttől csupán 25 km-re fekvő város az utóbbi években dinamikus fejlődésnek indult: új utak (közöttük bicikli utak)-, játszóterek-, impozáns középületek,- illetve felújított házak fémjelzik a változást. A belváros megújulásán kívül lezajlott a vasútállomás rekonstrukciója, fellendült a monori borturizmus és a helyi rekreációs lehetőségek is bővültek. Monor a kellemes, kis-városias környezetével a fővárosból nagy számban kiköltőzök körében is népszerű. Ehhez hozzájárult az infrastruktúra hálózat európai színvonalon történő kiépítése, ráadásul minden olyan szolgáltatás igénybe vehető, amely a mindennapi élet zavartalanságához és kényelméhez szükséges.

 

Szórakozás, szabadidős tevékenység:

A természet szinte körül öleli a házat, a szabadidős lehetőségek tárháza pedig kifogyhatatlan. Ha kedveled a friss levegőn végezhető sportolást, vagy az uszoda kínálta kikapcsolódást, netán szívesen betérnél valamelyik hangulatos vendéglőben, esetleg felejthetetlen kulturális programra vágysz akkor itt a helyed!

Házikó Ingatlaniroda

A Vigadó Kulturális és Civil Központ a hazai és külföldi művészek előadásainak helyet adó, legfőbb kulturális és közösségi központ. Szomszédságában kávézók, és cukrászdák várják a vendégeket. 10 percnyi biciklizés után már a Nyerges Hotelben (Közép Európa legnagyobb nádfedeles szállodája) lovagolhatsz, a közeli erdőben sétálhatsz, vagy a hotel saját, 40°C-os gyógyhatású termálvízére épült fürdőjét használhatod

Városi Uszoda Monor

Strázsa hegy

A sportolni vágyóknak ajánljuk a Városi Uszodát, ahol vízi tornát, búvároktatást és aquafitnest -, a gyermekek számára pedig babúszást is tartanak. A modern sportpályán kosárlabdázni, focizni és teniszezni is lehet, de golfpálya és magán fitnesztermek is működnek a városban. Akik a lassabb tempójú, szabadban történő sportolást kedvelik, azoknak ajánljuk a Strázsa hegyi sétákat, biciklizést, valamint a várost keresztező, országos turista útvonalon történő kirándulásokat.

 

Oktatás-nevelés:

A magas szintű oktatási-nevelési funkciók ellátásról  a helyi bölcsőde, 5 óvoda, 4 általános iskola, 2 középfokú oktatási-, és művészeti intézmény, magán zeneiskola, valamint a városi művelődési-, és gyermekjóléti intézmények gondoskodnak. Rendszeresen indulnak OKJ-s képzések és több nyelviskola is működik. Ezek nyelvvizsgaközpontok is egyben.

 

Civil szervezetek, közösségi élet:

Monoron pezsgő civil élet folyik. Ezt olyan nevek fémjelezik, mint a Monorért Baráti Kör, vagy a Monor Környéki Strázsa Borrend, de a közösség motorjai még további egyesületek és alapítványok. A városnak saját folyóirata a Monori Strázsa,  televízió csatornája a Gemini Tv.

 

Egészségügyi ellátás:

A város szakorvosi rendelőjén kívül több magánrendelő is működik és 5 gyógyszertár szolgálja a lakosokat.

 

Bevásárlási lehetőségek:

Biciklivel, vagy gyalog: az új, fedett piac; Tesco, Lidl, Spar, CBA, Aldi, Penny

Autóval 15 perc alatt elérhető a háztól a sok egységet magában foglaló Market Central Bevásárlóközpont.

 

 

Közlekedés


Egyszerű megközelíthetőség A Budapesttől délkeltre fekvő településnek az egyik legvonzóbb tulajdonsága a kedvező közlekedési adottsága. Monor déli részén húzódik a 4-es számú (E 60) országos főút, amelynek a fővárosba irányuló közlekedést nagyban meggyorsította a főútnak a Vecsést és Üllőt elkerülő szakasz megépítése. A háztól a legközelebbi felhajtó az M0-ásra csupán 15km-re, az M5-ös autópályára 25km-re található. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér II. Terminál 10 km-en belül elérhető.

A tömegközlekedés a környező településekkel és Budapesttel is széleskörű összeköttetést biztosít. A települést átszeli a Budapest-Cegléd- Szolnok vasúti fővonal, amelyen már 19 perc alatt eljuthatunk Kőbánya-Kispestre! Az autóbusz közlekedést a Volán járatai biztosítják. Monoron nemrégiben épült meg minden főút részeként bicikliút hálózat. Ezért biztonsággal lehet két keréken közlekedni az egész településen.

 

Ellenőrizd le, hogy milyen gyorsan juthatsz Budapestre tömegközlekedéssel! Segítségül megadtuk a MÁV és a Volán menetrendjének linkjét is.

 

MÁV menetrend  VOLÁN menetrend

A térképen be van jelölve Monor, így látható milyen közel fekszik Budapesthez.

Látnivalók


Monor látnivalók

Az alábbiakban néhány olyan információ és érdekesség van felsorolva, amelyek segítenek megismerni a várost, ahol az Otthonod lesz:

Látnivalók:

 • A szőlősgazdák védőszentjének, Szent Orbánnak a szobra.
 • Kilátó a Strázsa-hegyen, amelyről a pincefalu, Monor és a budai hegyvidék is látható.
 • Kis-tó és környéke.
 • Református nagytemplom, amely a város legrégebbi épülete.
 • Helytörténeti Kiállítás, a kezdetektől a II. világháború végéig bemutatva Monor múltját.
 • A Vigadó épülete.
 • Hangulatos sétáló utca a belvárosban.
 • Az új Posta-, és egyéb belvárosi épületek (városháza, bíróság, fedett piac, terek)

Hangulatképek a Strázsáról:

A strázsa hegyi kilátó a helyiek egyik legkedveltebb kiránduló helye, a kilátó alatti tisztás a túrázók kedvelt pihenőhelye. A fa padok és asztalok mellett akár piknikezni is lehet Több pincénél és présházánál is megjelenik a fafaragásos díszítés.

Az egyik, 1800-as évek végén készült, nádfeles présház

A református templom helyén állt az - 1398-1401közötti okleveleken említett - egykori SzentGyörgy templom. A török pusztítás soránrommá vált, majd a templomnak a maradványaira építette 1630 körül a gyülekezet templomát

Napjainkban elkészült sétáló utca

Néhány érdekesség Monorról:

 • A Strázsa-hegyen található összefüggő pincefalu hazánkban és Európában is egyedülálló.
 • A Strázsa-hegy elnevezés onnan ered, hogy innen kémlelték, vagyis strázsálták a környéket a helyiek, őrizve a falut a portyázó törököktől.
 • A híres Strázsa-hegyi pincéket a Monor környékén nagy területet fedő löszbe mélyítették.
 • A pincesoron 98 építészetileg értékes, eredeti XIX. századi állapotában megmaradt borospince található. Sajátosságuk az ún. gádorok, vagyis a földdel borított pinceboltozatok.
 • A környék lefolyástalan állóvizei közül a település belterületén egyedül a Kis-tó maradt meg.
 • József Attila Monoron élt nevelőszülőknél 1917 novemberétől 1918 februárjáig.
 • 1945 őszén már bajnoki labdarúgó mérkőzéseket tartottak, a helyi csapat az angol katonai válogatottal is megmérkőzött.
 • Az Ilzer Sörgyár Rt. Monoron van, a gyár tőszomszédságában található az Ilzer Sörgyári Söröző.

Ingatlan kereső

0
-
499,900,000
Mennyit érhet az ingatlanom?
Szolgáltatásunk segítségével azonnal megtudhatja, hogy alkalmazkodva a piaci viszonyokhoz hogyan tudja a legtöbbet megkapni ingatlanáért.

Bővebben szolgáltatásunkról

Nyitott házak / Open houses
Azonnali megoldást kínálunk ingatlan vásárlásához. Eljön, megtekinti az ingatlant, tesz egy ajánlatot és már az Öné is lehet megálmodott otthona.

Bővebben

Állásajánlat
Karrier
Energetikai tanúsítvány készítés
Energetikai tanúsítvány készítés
48 órán belül 10 évig érvényes bizonyítványt kaphat ingatlana energetikai besorolásáról. Díja egységesen bruttó 20.000 Ft.

Bővebben az energetikai tanúsítványról